Griekenland is al decennia onderdeel van de EU familie maar het lijkt er nu toch op dat ze als zelfstandig familiebedrijf zullen doorgaan of mogelijk onderdeel gaan worden van een ander familiebedrijf: Rusland!

Familiebanden in Griekenland en Rusland zijn sterker dan die van de meer noordelijke EU landen. Aangezien de pensioenlasten in Griekenland bijna 20% van het BNP bedragen, staat de Griekse overheid voor een zeer lastige keuze; hun schuld aflossen aan de aangetrouwde EU familie of hun eigen oudere familieleden blijven betalen uit andere middelen. Maar waar halen ze deze financiële middelen vandaan?

Het is zeer goed mogelijk dat ze hulp krijgen van een nieuwe Peetvader: Rusland. Aanstaand weekend zijn er besprekingen tussen de twee landen en ik denk dat het zeer waarschijnlijk is dat er een overeenkomst wordt gesloten: Rusland helpt Griekenland om hun schulden af te lossen en in ruil hiervoor zal Griekenland strategische bezittingen afstaan aan Rusland: waaronder havens en luchtruim.

Politici en overheden in het Westen denken vaak in ratio.In andere landen worden, zoals bij veel familiebedrijven, beslissingen genomen meer op basis van emotie en minder op basis van ratio. Daarnaast worden vaak door hen meerdere scenario’s bedacht en sneller aangepast aan de omstandigheden. Vooral scenario’s die niet voor de hand liggen, groot draagvlak hebben en uniek zijn , zullen succesvol zijn. Het lijkt erop dat de EU minder inventief is in het vinden van het beste scenario voor de schulden problematiek van Griekenland. Of heeft de kracht van familiebanden in Griekenland en Rusland onderschat?!

SW Consulting adviseert en ondersteunt familiebedrijven bij het vinden van oplossingen bij lastige vraagstukken en het bedenken van scenario’s voor een meer succesvolle bedrijfsvoering.

www.sw-consulting.nl