Gaan ZZP’ers familiebedrijven vervangen?

Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 900.000 ZZP’ers en 260.000 familiebedrijven.

Het aantal ZZP’ers( zelfstandigen zonder personeel ofwel eenmanszaken) zal volgens verwachting nog blijven groeien de komende jaren, terwijl het aantal familiebedrijven zal afnemen. Belangrijke oorzaak voor de sterke stijging van het aantal ZZP’ers zou de individualisering van de maatschappij kunnen zijn, maar tegelijkertijd lijkt ook de warmte en kracht van familiebedrijven te verminderen, waardoor werknemers kiezen voor een nieuwe eigen onderneming. Alleen de familiebedrijven waarvan de oprichter nog steeds grote invloed heeft op de bedrijfsvoering en opvolgers blijven succesvol. Vooral de passie en betrokkenheid van de ondernemer kan de werknemers nog boeien en binden. Maar het lijkt erop dat die passie en betrokkenheid bij opvolging vervaagt. Heeft de verworven welvaart hiermee te maken?

Of is er geen belangstelling meer voor het familiebedrijf en personeel? Feit is dat veel familiebedrijven te maken hebben met opvolgingsproblemen. De verwachting is dat de komende 5 jaar vele tienduizenden familiebedrijven niet voortgezet zullen worden omdat er geen opvolging is vanuit de familie.

Is dat dan een kans voor ZZP’ers
Want alleen is maar alleen. Trend is nu dat veel ZZP’ers samenwerkingsverbanden aangaan met elkaar: Aanvullen, versterken en netwerk vormen. Aristoteles zei 🙁 een van de weinige Grieken waar ik het nu mee eens kan zijn :-)“ De mens is een sociaal dier, hij is niet gemaakt om alleen te leven” Dus is het zeker mogelijk dat er een nieuw soort familiebedrijf kan ontstaan:
Geleid door Zeldstandigen Met Personeel; niet met familie banden maar met familaire banden.
Van ZZP naar ZMP…..